Правила безпеки при експлуатації пічного опалення
При користуванні пічним опаленням:
-
перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання. Очищення від сажі та різноманітного бруду, зокрема й накипу, необхідно проводити: опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі – не рідше одного разу на три місяці, кухонних плит і кип’ятильників – щомісяця;
-
біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 х 0,7 м;
-
усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
-
золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця;
-
не дозволяється висипати золу й шлак поблизу будівель.
Під час використання пічного опалення не допускається:
-
залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям; користуватися печами, які мають тріщини; розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;
-
зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев’яній підлозі або горючій підставці; сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;
-
застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини;
-
використовувати для топлення дрова, довжина яких перевищує розміри топки; здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки.